معرفی رشته مهندسی برق و بررسی بازار کار آن

معرفی رشته برق

رشته مهندسی برق یکی از شاخه‌های مهندسی است که در بین جوانان، مخصوصا پسران طرفداران بسیاری دارد. این رشته یکی از سخت‌ترین رشته‌های دانشگاهی است و افرادی که وارد این رشته می‌شوند باید از نظر هوش محاسباتی و همچنین در دروسی مانند ریاضی و فیزیک بسیار قوی باشند.

رشته مهندسی برق یکی از رشته‌های اختصاصی گروه آزمایشی ریاضی فیزیک است و افراد علاقه‌مند به این رشته، باید در دوره دبیرستان رشته ریاضی فیزیک را انتخاب کنند. رشته برق به بررسی و مطالعه در مورد الکتریسیته، الکترونیک و الکترومغناطیس می‌پردازد و از مشاغل مربوط به حوزه‌ی صنعت برق و مخابرات به حساب می‌آید. برای آشنایی بیشتر شما با این رشته و بازار کار و درآمد آن تصمیم گرفتیم به بحث در مورد آن بپردازیم. اگر در مورد انتخاب این رشته در دانشگاه هنوز نمی‌توانید تصمیم قاطعی بگیرید، پیشنهاد می‌کنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.

آشنایی با رشته مهندسی برق

رشته مهندسی برق، یکی از رشته‌های کاربردی است که در شاخه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رشته با توجه به واحدهایی که دارد، یک رشته عملی به حساب می‌آید. در واقع به عبارتی یک دانشجوی رشته مهندسی برق باید آچار به دست باشد و روحیه‌ی کار کردن با هر نوع ابزاری را داشته باشد.

این رشته، مباحث گسترده‌ای از تئوری‌های مدار گرفته تا مدیریت پروژه‌های بزرگ را شامل می‌شود. ازاین‌رو می‌توان گفت در آن، ابزارهای مختلف و پیشرفته‌ای وجود دارد که هر فارغ‌التحصیل این رشته، باید کار کردن با آن‌ها را آموخته باشد.

به طور کلی دامنه فعالیت رشته مهندسی برق، مربوط به سیستم‌های تبدیل انرژی الکتریکی یا طراحی سیستم‌های الکتریکی جهت انتقال اطلاعات و تبدیل آن‌ها در سیستم‌هایی مانند کامپیوتر، رادارها، سیستم‌های مخابراتی و… می‌شود. این رشته با توجه به کاربردی که در صنایع مختلف دارد، یکی از پرتقاضاترین رشته‌های دانشگاهی به شمار می‌آید.

نمونه‌ای از دروس مشترک گرایش‌های مختلف رشته مهندسی برق به صورت زیر هستند.

-ریاضی
-معادلات دیفرانسیل
– فیزیک
– کارگاه برق
– نقشه‌ کشی صنعتی
– مدارهای الکتریکی
– مدارهای منطقی
– مخابرات
و …

رشته مهندسی برق به حوزه‌های مختلف کنترل، الکترونیک، مخابرات و قدرت می‌پردازد. در این رشته همچنين به مباحثی مانند انتقال برق، ساخت پنل های کنترلر، نگه داری و مراقبت از سیستم های مخابراتی و ساخت سخت افزار ها پرداخته می‌شود.

برای خرید و مشاهده لیست کامل بهترین کتاب های ارشد برق میتوانید از بخش فروشگاه سایت آوا کتاب دیدن فرمائید. جهت آشنایی بیشتر شما با رشته مهندسی برق، در زیر چند مورد از پرطرفدارترین گرایش‌های آن در مقطع کارشناسی را توضیح می‌دهیم.

گرایش های رشته مهندسی برق

این رشته در مقطع کارشناسی دارای چهار گرایش اصلی است که تنها در ۳۰ واحد درسی با یکدیگر متفاوت هستند. بنابراین می‌توان گفت آن‌چنان تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند. ازاین‌رو فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در گرایش‌های دیگر نیز مشغول به کار شوند. چهار گرایش این رشته عبارت است از الکترونیک، مخابرات، کنترل و قدرت که در زیر به توضیح مختصر در مورد آن‌ها می‌پردازیم.

گرایش الکترونیک

یکی از گرایش‌های جالب توجه و مهم در رشته مهندسی برق این گرایش است. در واقع گرایش الکترونیک به بحث و توصیف در مورد قطعات مختلف می‌پردازد. شناخت قطعات نیمه‌هادی، توصیف آن‌ها و آشنایی با عملکرد و کاربرد آن‌ها در ساخت مدارها و دستگاه‌های پیشرفته امروزی، نمونه‌ای از مباحث این رشته است.

گرایش الکترونیک به دو زیرمجموعه‌ی میکروالکترونیک و مدار و سیستم‌ تقسیم می‌شود و هرکدام در حوزه‌های مختلفی مورد بحث قرار می‌گیرند.

  • بخش میکروالکترونیک: این بخش مربوط به علم مواد، فیزیک الکترونیک، طراحی و تولید قطعات از ابتدایی‌ترین تا پیچیده‌ترین آن‌ها است.
  • بخش مدار و سیستم: هدف این بخش طراحی و ساخت تجهیزات الکترونیکی با کمک قطعاتی است که به کمک افراد متخصص در حوزه میکروالکترونیک ساخته شده است.

از دروس تخصصی گرایش الکترونیک می‌توان به الکترونیک ۳، معماری کامپیوتر، مدارهای مخابراتی، میکروپروسسور و… اشاره کرد.

گرایش قدرت

هدف این رشته، تربیت متخصصانی است که بعد از فارغ‌التحصیلی بتوانند جهت تولید برق در نیروگاه‌های مختلف مشغول به کار شوند. این افراد همچنین باید بتوانند با استفاده از خطوط انتقال، به توزیع برق در شبکه‌های شهری، جهت مصارف خانگی و کارخانه‌ها بپردازند. بر این اساس یک مهندس برق گرایش قدرت باید نسبت به روش‌های مختلف تولید برق، سیستم‌ها و خطوط انتقال نیرو و توزیع آن شناخت کافی داشته باشد.

در این گرایش به مباحثی مانند آموزش سیستم‌های طراحی و ساخت قطعات مورد استفاده در تولید، توزیع و حفاظت از برق پرداخته می‌شود. دانشجویان این رشته با انواع نیروگاه‌های مختلف آبی، گازی و همچنین ‌ در بخش انتقال و توزیع با روش‌های انتقال برق از کابل‌های هوایی و زیرزمینی آشنا می‌شوند. در بخش حفاظت نیز نسبت به تجهیزات حفاظتی مورداستفاده در فرایندهای تولید، توزیع و مصرف انرژی شناخت پیدا می‌کنند.

از مهم‌ترین زمینه‌های صنعتی و پژوهشی گرایش قدرت، می‌توان به شاخه‌ی ماشین‌های الکتریکی اشاره کرد که مباحث مختلف ژنراتور، ترانسفورماتور و موتورهای الکتریکی را شامل می‌شود. دروسی مانند الکترونیک قدرت، تولید و نیروگاه، اصول میکروکامپیوتر، عایق و فشار قوی و… نمونه‌هایی از دروس تخصصی گرایش قدرت هستند.

گرایش مخابرات

به طور کلی گرایش مخابرات، خود از دو گرایش میدان و سیستم تشکیل شده است. در گرایش میدان، مباحثی مانند میدان مغناطیسی، امواج، آنتن، ماکروویو و… بحث می‌شود و فرد با مناسب‌ترین وسیله برای انتقال امواج از نقطه‌ای به نقطه‌ی دیگر آشنا می‌شود. گرایش سیستم نیز مربوط به طراحی فیلترهایی است که با استفاده از آن می‌توان امواج مزاحم را از امواج اصلی تشخیص داد و آن‌را حذف کرد.

در واقع هدف از گرایش مخابرات، بحث در مورد ارسال و انتقال اطلاعاتی مانند تصویر، صوت یا داده‌های کامپیوتری، از نقطه‌ای به نقطه‌ی دیگر است. به گونه‌ای که این داده‌ها بدون دخالت امواج مزاحم مانند پارازیت، به نقطه‌ی مقصد ارسال شود.

پیشرفت و توسعه در مخابرات بی‌سیم باعث شده است پیوندی محکم بین گرایش میدان و سیستم ایجاد شود. به گونه‌ای که یک فارغ‌التحصیل رشته مخابرات باید تا حدودی نسبت به دو گرایش میدان و سیستم شناخت کافی داشته باشد. گرایش مخابرات نیز شامل دروس تخصصی مانند مخابرات ۲، میدان و امواج، الکترونیک ۳، آنتن و انتشار امواج و… هستند.

گرایش کنترل

گرایش کنترل مربوط به حفظ و کنترل عملکرد دستگاه در حد اعتدال است. این گرایش در مهندسی برق به بخش‌های مختلف کنترل خطی، غیرخطی، مقاوم، تطبیقی، دیجیتالی و… تقسیم می‌شود. در حالت کلی گرایش کنترل فقط مربوط به مهندسی برق نمی‌شود و در شاخه‌های دیگر مهندسی در بخش‌های متنوع دیگری مورد بحث قرار می‌گیرد.

از اهداف دیگر این گرایش، اتوماتیک کردن سیستم خط تولید است. در واقع با استفاده از این نوع مهندسی

می‌توان خط تولید را در جهت تولید محصولی با مشخصات تعیین شده پیش برد. از درس‌های تخصصی گرایش کنترل نیز می‌توان به کنترل مدرن، کنترل صنعتی ابزار دقیق، ترمودینامیک، اصول میکروکامپیوتر و… اشاره کرد.

علاوه بر ۴ گرایش فوق، برای فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی برق، امکان ادامه تحصیل در ۱۵ گرایش‌ متنوع برای مقاطع بالاتر وجود دارد. بنابراین دانشجویان این رشته می‌توانند تحصیلات تکمیلی خود را در گرایش‌هایی مانند سیستم‌های قدرت، شبکه‌های مخابراتی، سیستم‌های الکترونیک دیجیتال، مخابرات میدان و موج و… در داخل ایران ادامه دهند.

وظایف مهندس برق

فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی برق نیز مانند همه‌ی رشته‌ها بعد از اتمام تحصیلات خود و استخدام در ارگان‌های مختلف، وظایفی بر عهده دارند که باید به درستی آن‌ها را به انجام برسانند. البته یکی از مهم‌ترین راه‌های انجام درست این وظایف کسب تجربه و مهارت کافی در حوزه مهندسی برق است. در زیر به نمونه‌ای از این وظایف اشاره می‌کنیم.

  • تحقیق و طراحی ابزارهای مختلف الکترونیکی در صنایعی مانند مخابرات و ارتباطات، هوا و فضا، فیزیک و فناوری نانو و…
  • ایجاد هماهنگی بین فعالیت‌ها و وظایف تکنسین‌ها و کارگران
  • نظارت، برنامه‌ریزی و تعمیر و نگهداری تجهیزات
  • بررسی و پژوهش در مورد کارکرد جدیدترین تجهیزات و تکنولوژی‌ها در حوزه‌ی برق
  • حفظ قوانین و مقررات در اجرای پروژه‌ها
  • تخمین زدن درست هزینه‌های پروژه

 بازار کار و آینده شغلی رشته مهندسی برق

رشته مهندسی برق نیز همانند مهندسی مکانیک یکی از رشته‌های کاربردی است که درصنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابر این گفته، افرادی در این رشته موفق می‌شوند و آینده شغلی دارند که تنها به اطلاعات تئوری خود بسنده نکنند. در واقع به دنبال افزایش مهارت و کسب تجربه در حوزه‌ی فعالیت خود باشند تا بتوانند از این طریق در صنایع مختلف و کارخانه‌های صنعتی مشغول به کار شوند.

از فرصت‌های شغلی این رشته برای مهندسینی با ذهن خلاق و ایده‌های جذاب، می‌توان به کار در وزارتخانه‌های مختلف مانند پست، صنایع، دفاع و… اشاره کرد. فارغ‌التحصیلان رشته برق همچنین می‌توانند در انواع کارخانه‌های صنعتی به عنوان مهندس برق مشغول به کار شوند.

میزان درآمد مهندسان برق نیز به عوامل مختلفی مانند خصوصی و دولتی بودن شرکت بستگی دارد. همچنین از عوامل دیگر در تعیین درآمد می‌توان به شرایط و محیط کاری، سطح تحصیلات، میزان مهارت فرد، آشنایی با نرم‌افزارها و میزان تجربه او اشاره کرد.

برای رشته مهندسی برق متناسب با گرایش‌هایی که دارد فرصت‌های شغلی زیادی وجود دارد. در این راه مطالعه بهترین کتاب های استخدامی برق مزیت قابل توجهی محسوب می شود.

توصیه کارشناسان ما این می باشد که پیگیر آخرین اخبار استخدام مهندس برق از سایت ایران استخدام باشید تا با فرصت ها و شرایط استخدام آشنا شوید و همچنین برای خرید کتاب استخدامی مهندسی برق جدید می توانید از فروشگاه آنلاین آوا کتاب بهره مند شوید.

جمع بندی

مهندسی برق یکی از رشته‌های مهندسی است که این روزها بسیاری از جوانان سخت‌کوش و پرتلاش به فکر ادامه تحصیل در این رشته هستند. رشته مهندسی برق از جمله رشته‌هایی است که موفقیت در آن نیازمند پشتکار و دقت بالا است. البته در کنار پشتکار و جدیت برای خواندن این رشته، علاقه نیز یکی از عامل‌هایی است که نقش موثری در موفقیت فرد دارد.

این رشته در مقطع کارشناسی دارای ۴ گرایش است که تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. برای آشنایی بیشتر شما با این رشته و بازار کار آن، در این مقاله به معرفی رشته مهندس برق پرداختیم. امید است که مورد رضایت شما واقع شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا