معرفی رشته مهندسی مکانیک و بررسی بازار کار آن

معرفی رشته مکانیک

یکی از جامع‌ترین شاخه‌های مهندسی، رشته مهندسی مکانیک است. این رشته برخلاف تصور عموم مردم که فکر می‌کنند، تنها مربوط به حوزه‌ی تعمیر خودرو است، چندان ارتباطی با شغل مکانیکی خودرو ندارد. در واقع تنها دارای یک درس تک واحدی مربوط به حوزه‌ی مکانیک و تعمیر خودرو است.

به طور کلی مهارت رشته مهندس مکانیک بر اساس علم فیزیک است که با بهره‌گیری از مفاهیم فیزیک و ریاضی به بررسی حرکات اجسام، استفاده از انرژی‌ها و تبدیل آن‌ها به یکدیگر می‌پردازد. می‌توان گفت دانشجویانی که در رشته مکانیک تحصیل می‌کنند با اصول طراحی، تولید و نحوه‌ی استفاده از اجزای مختلف خودرو آشنا می‌شوند اما به هیچ وجه در آینده خودرو تعمیر نمی‌کنند.

افراد علاقه‌مند به تحصیل در این رشته، نیاز است که دوره‌ی دبیرستان و پیش‌دانشگاهی را در گروه آزمایشی ریاضی گذرانده باشند. تحصیل در رشته مهندسی مکانیک نیازمند درک مفاهیمی مانند مکانیک، دینامیک، ترمودینامیک، دانش مواد و… است. از این‌رو انتخاب آن در دانشگاه، به کسب رتبه بالا در کنکور نیاز است.

این روزها بسیاری از دانش‌آموزان، به ادامه تحصیل در رشته مهندسی مکانیک علاقه‌مند شده‌اند. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله تصمیم گرفتیم به معرفی رشته مهندسی مکانیک و دانستنی‌های مربوط به آن بپردازيم.

آشنایی با رشته مهندسی مکانیک

رشته مهندسی مکانیک یکی از رشته‌هایی است که این روزها دارای طرفداران بسیاری در بین جوانان است. به طور کلی در رشته مکانیک، به دانش فیزیک، ریاضی و تلفیق این دو با دانش مواد پرداخته می‌شود. عملکرد این رشته مربوط به طراحی، ساخت و آنالیز سیستم‌های مکانیکی پیچیده‌ است.

همان‌طور که گفته شد امکان انتخاب این رشته تنها از گروه ریاضی امکان‌پذیر است. البته در کنار رشته مهندسی مکانیک، یک رشته مکانیک خودرو در شاخه فنی وحرفه‌ای وجود دارد که یکی از محبوب‌ترین رشته‌های ویژه‌ی پسران است. دقت داشته باشید این دو رشته با یکدیگر فرق دارند. دانش‌آموزان پسر علاقه‌مند به تحصیل در رشته مکانیک خودرو می‌توانند پس از پایان یافتن دوره هنرستان خود، از طریق کنکور ناپیوسته در دانشگاه‌های سراسری و آزاد فنی وحرفه‌ای به ادامه تحصیل بپردازند.

رشته مهندسی مکانیک به حوزه‌های مختلف مکانیک کوانتوم، مکانیک کلاسیک و مکانیک نسبیت می‌پردازد. در این رشته همچنين به مباحثی مانند تولید و ساخت قطعات ماشین‌آلات، تولید و تبدیل انواع مختلف انرژی‌ها، ایجاد حرکت و انجام کار، طراحی سیستم‌های مکانیکی، حرارتی و سیالاتی پرداخته می‌شود.

برای خرید و مشاهده لیست کامل بهترین کتاب های ارشد مکانیک میتوانید از بخش فروشگاه سایت آوا کتاب دیدن فرمائید. جهت آشنایی بیشتر شما با رشته مهندسی مکانیک، در زیر چند مورد از پرطرفدارترین گرایش‌های آن در مقطع کارشناسی را توضیح می‌دهیم.

گرایش های رشته مهندسی مکانيک

رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی دارای سه گرایش طراحی جامدات، حرارت و سیالات و ساخت و تولید است. البته دانشگاه صنعتی شریف با توجه به سطح علمی و رتبه‌ای که دارد، دارای گرایش‌های بیشتری از اين رشته است. مهندسی دریا یکی از گرایش‌های این رشته است که علاوه بر گرایش‌های فوق در دانشگاه صنعتی شریف وجود دارد. در ادامه به معرفی سه گرایش ذکر شده می‌پردازیم.

● گرایش طراحی جامدات

یکی از شاخه‌های اصلی رشته مکانیک، این گرایش است. گرایش طراحی جامدات، به بررسی رفتار جامدات بر اثر اعمال نيروهای خارجی می‌پردازد. این گرایش در مقاطع بالاتر، طراحی کاربردی ناميده می‌شود و هدف از آن آموزش افراد متخصصی است که علم و آگاهی مربوط به طراحی اجزای مختلف و مکانیزم ماشین‌آلات را به دست آورند.
در این گرایش انواع دروس تئوری، آزمایشگاهی، کارگاه و پروژه تدریس می‌شود و امکان ادامه تحصیل در این رشته تا مقاطع ارشد و دکترا در داخل ایران وجود دارد. از دروس مهم این رشته می‌توان به طراحی مکانیزم‌ها، روش‌های طراحی مهندسی، طراحی بدنه و شاسی خودرو، رباتیک و… اشاره کرد. فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در کارخانه‌های مختلف خودروسازی، صنایع غذایی، نفت، فلزات و… مشغول به کار شوند

گرایش حرارت و سیالات

یکی دیگر از گرایش‌های رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی، گرایش حرارت و سیالات است. این رشته به تحقیق و پژوهش در مباحثی مانند طراحی و تولید اجزای سیستم‌های مختلف بر پایه تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم می‌پردازد.

دانشجویان علاقه‌مند به این گرایش می‌توانند تا مقاطع ارشد و دکترا در این رشته ادامه تحصیل دهند. افرادی که قصد دارند در این رشته تحصیل کنند، باید علاوه بر علاقه، در دروس پایه مانند ریاضی، فیزیک و شیمی بسیار قوی باشند. این افراد همچنین باید دارای هوش بالا و قدرت تجزیه و تحلیل باشند تا در هنگام طراحی و محاسبه اجزای سیستم‌های مختلف با مشکل مواجه نشوند.
نمونه‌هایی از دروس مهم گرایش حرارت و سیالات به صورت زیر هستند.
– توربو ماشین‌
– تهویه‌ مطبوع‌
– توربین‌ گاز و موتور جت‌
– سیستم‌های‌ تبرید و سردخانه
– موتورهای‌ احتراق‌ داخلی‌
– سوخت‌ و احتراق‌
– نیروگاه‌ و…

امکان استخدام فارغ‌التحصیلان این رشته در بخش‌های مختلف تبدیل انرژی و انتقال حرارت صنعت خودروسازی و غذایی وجود دارد.

گرایش ساخت و تولید

این گرایش در مقطع کاردانی به کارشناسی، دارای دو گرایش قالب سازی ماشین ابزار است. هدف از این رشته تربیت متخصصانی است که با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های ابزارسازی، ریخته‌گری و فرم دادن فلزات بتوانند کارخانه‌های تولیدی در زمینه طراحی و ساخت ماشین‌آلات صنعتی ایجاد کنند. این افراد قابلیت انجام کار تولید و ساخت ماشین‌آلات در صنایع مختلف خودروسازی، کشاورزی، هوایی، تسلیحاتی و … را دارند. از عوامل موفقیت در این رشته، قوی بودن در دروس ریاضی و فیزیک است. علاقه‌مندان این رشته همچنین باید تلاش کنند مهارت‌های خود را در درک مباحثی مانند استاتیک و مقاومت مصالح، دینامیک و ارتعاشات ماشین بالا ببرند.
دروس تخصصی گرایش ساخت و تولید نیز به صورت زیر است.
– ماشین‌های کنترل عددی
– اندازه‌گیری
– قالب و پرس
– هیدرولیک
– پنوماتیک
– تولید مخصوص

مهم ترین دروس رشته مهندسی مکانیک

رشته مهندسی مکانیک نیز مانند همه‌ی رشته‌ها، دارای دروس مشترک و اصلی است ک دانشجویان همه‌ی گرایش‌ها موظف به خواندن این دروس هستند. در زیر نمونه‌ای از آن‌ها را برای شما بیان می‌کنیم.

ریاضی
فیزیک پایه
شیمی پایه
معادلات دیفرانسیل
ریاضی مهندسی
نقشه کشی صنعتی
استاتیک
دینامیک
علم مواد
ترمودینامیک
ارتعاشات مکانیکی
برنامه نویسی کامپیوتر

مهارت های لازم برای رشته مهندسی مکانیک

علاقه‌مندان برای تحصیل در رشته‌ی مهندسی مکانیک باید بدانند که این رشته هم سختی‌های مربوط به خودش را دارد. از مهارت‌هایی که لازم است یک دانشجوی رشته مکانیک از آن برخوردار باشد می‌توان به قدرت تجسم و ذهن خلاق او اشاره کرد. داشتن توانمندی و هوش بالا در دروس ریاضی، فیزیک و زبان انگلیسی از ویژگی‌های دیگری است که به موفقیت بیشتر دانشجویان این رشته کمک می‌کند.
داوطلبان این رشته همچنين باید متناسب با گرایشی که انتخاب می‌کنند، مهارت‌های مختلفی دارا باشند و از روحیه‌ی کار تیمی در محیط‌های خاص برخوردار باشند.

بازار کار و فرصت های شغلی رشته مهندسی مکانیک

برای رشته مهندسی مکانیک، با توجه به گرایش‌هایی که دارد و مباحثی که در آن تدریس می‌شود، فرصت‌های شغلی بسیاری وجود دارد. در واقع این رشته در مشاغلی مانند طراحی و ساخت ماشین‌آلات صنایع مختلف مانند لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی، ساخت تجهیزات مکانیکی نیروگاه‌های اتمی، خورشیدی، فسیلی و…، ساخت تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان‌ها، بالابرها و آسانسورها، طراحی و تولید ماشین‌آلات بازیافت در کارخانه‌های قند، سیمان، نساجی و…، ساخت روبات‌ها و سیستم‌های تولید کاربرد دارد.

مهندسان مکانیک همچنين بعد از فارغ‌التحصیلی می‌توانند به عنوان کارشناس فنی در انواع بانک‌ها، شرکت‌های بازرسی، سرمایه‌گذاری و نظارت امور بین‌المللی نیز مشغول به کار شوند. میزان دستمزد و درآمد مهندسان مکانیک در کارخانه‌ها و شرکت‌های خصوصی می‌تواند متفاوت باشد و به شرایط و محیط کار بستگی دارد. به طور کلی میزان درآمد فارغ‌التحصیلان این رشته با توجه به مهارت‌هایی که می‌توانند به کارفرمایان عرضه کنند، درآمد قابل توجهی خواهد بود.

برای رشته مهندسی مکانیک متناسب با گرایش‌هایی که دارد فرصت‌های شغلی زیادی وجود دارد. در این راه مطالعه بهترین کتاب های استخدامی مکانیک مزیت قابل توجهی محسوب می شود.

توصیه کارشناسان ما این می باشد که پیگیر آخرین اخبار استخدام مهندس مکانیک از سایت ایران استخدام باشید تا با فرصت ها و شرایط استخدام آشنا شوید و همچنین برای خرید کتاب استخدامی مهندسی مکانیک جدید می توانید از فروشگاه آنلاین آوا کتاب بهره مند شوید.

جمع بندی

مهندسی مکانیک یکی از رشته‌های مهندسی است که نسبت به دیگر شاخه‌های مهندسی سابقه‌ی بیشتری دارد. این رشته از بازار کار و درآمد خوبی برخوردار است. علاقه‌مندان برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی مکانیک باید دوره‌ی دبیرستان خود را در رشته‌ی ریاضی گذرانده باشند. از مهارت‌هایی که در موفقیت این رشته تاثیرگذار است می‌توان به برخورداری از قوه‌ی تجسم و هوش بالا اشاره کرد. قوی بودن در دروس ریاضی و فیزیک نیز کمک بسیاری در درک بهتر این رشته می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا