معرفی رشته روانشناسی و بررسی بازار کار آن

معرفی رشته روانشناسی

روانشناسی یکی از رشته‌های پرطرفدار گروه آزمایشی علوم انسانی است. این رشته همانند حقوق جز رشته‌های برتر گروه انسانی به شمار می‌آید که پذیرفته شدن در آن نیازمند رتبه‌ی بالا است. به طور کلی علم روانشناسی مربوط به مطالعه‌ی رفتار انسان‌ها در برخورد با محیط اطراف است. بر این اساس می‌توان گفت این رشته، نه تنها از نظر آینده‌ی شغلی در شرایط خوبی قرار دارد، بلکه در زندگی شخصی فرد نیز بسیار کارساز خواهد بود.

در واقع رشته روانشناسی یک رشته کاربردی است که در بحث‌های مربوط به رفتار انسان مانند احساس، شخصیت، ادراک، هوش و… به مطالعه می‌پردازد. بنابراین جنبه‌های مختلف زندگی انسان را در برمی‌گیرد. با توجه به اهمیت رشته روانشناسی و متقاضیان بالای آن، در این مقاله تصمیم گرفتیم به معرفی این رشته و بازار کار آن بپردازیم. خوشحال می‌شویم ما را همراهی کنید.

رشته روانشناسی

به یقین می‌توان گفت رشته روانشناسی یکی از جذاب‌ترین و پرطرفدارترین رشته‌های دانشگاهی است. در واقع این رشته، از این منظر که با روان انسان سروکار دارد، موردتوجه بسیاری از افراد قرار می‌گیرد.

همان‌طور که گفته شد رشته روانشناسی یکی از رشته‌های گروه آزمایشی علوم انسانی است که به بحث و شناخت در مورد رفتار و بعد درونی انسان می‌پردازد. در نتیجه با توجه به این‌که ابعاد وجودی ذات انسان و فرایندهای ذهنی او گسترده است، این علم نیز در شاخه‌های متنوعی مورد بحث قرار می‌گیرد. بر این اساس رشته روانشناسی از جمله رشته‌هایی است که نیازمند تحقیق و پژوهش مداوم است.

البته امکان انتخاب رشته روانشناسی برای افراد علاقه‌مند به این رشته، از طریق گروه‌های ریاضی و فیزیک و علوم تجربی نیز امکان‌پذیر است. به طور کلی این رشته همانند رشته‌های دیگر در مقطع کارشناسی به مدت ۸ ترم ارائه می‌شود. تعداد واحدهای گذرانده در این رشته در دانشگاه‌های مختلف می‌تواند متفاوت باشد. با این وجود، به عنوان یک طرح کلی در همه‌ی دانشگاه‌ها، این رشته دارای ۱۴۴ واحد درسی است که ۲۳ واحد آن دروس عمومی، ۷۱ واحد دروس پایه، ۱۰ واحد اختیاری و ۴۰ واحد تخصصی است.

می‌توان گفت این رشته برای افرادی مناسب است که به دنبال کسب اطلاعات و شناخت چگونگی رفتار و احساسات انسان هستند. علم روانشناسی یکی از علومی است که در حوزه‌های مختلف روان‌شناختی، به یاری انسان می‌آید. به عنوان مثال با بهره‌گیری از این علم می‌توان به بحث در مورد حوزه‌های مختلف بحرانی، شغلی، فرزند پروری و… پرداخت. در نهایت منجر به پیشگیری و درمان آسیب‌های روحی و روانی انسان می‌شود.

با توجه به مطالب گفته شده، دانشجویانی که در این رشته تحصیل می‌کنند، بعد از فارغ‌التحصیلی باید بتوانند نسبت به رفتار و فرایندهای ذهنی انسان مانند احساس، ادراک، هوش، هیجان و… شناخت پیدا کنند. در واقع باید بتوانند با بهره‌گیری از علم روانشناسی به تحلیل رفتار فرد از کودکی تا بزرگسالی بپردازند و در رفع مشکل به او کمک کنند. این افراد همچنین باید نسبت به ساده‌ترین رفتارهای انسان مانند راه رفتن، خوردن و خوابیدن، آگاهی نسبی داشته باشند.

مهارت های مورد نیاز برای رشته روانشناسی

رشته روانشناسی یکی از رشته‌هایی است که تاثیر به‌سزایی در بهبود زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد. بر این اساس با موفقیت در آن می‌توان در جنبه‌های مختلف زندگی، انسان را یاری کرد. موفقیت در رشته روانشناسی علاوه بر داشتن پشتکار و گذراندن دوره‌های دانشگاهی با رتبه‌ی عالی، نیازمند برخورداری از مهارت‌های فردی نیز می‌باشد.

یک روانشناس خوب در درجه اول، باید نسبت به مهارت‌های فردی خود شناخت پیدا کند. در این صورت است که می‌تواند نسبت به اموری مانند درست ارتباط برقرار کردن، خوب شنیدن، داشتن صداقت، رازداری، برخورداری از هوش هیجانی و… موفق عمل کند.

افرادی که در این رشته تحصیل می‌کنند، همچنین باید مهارت‌های شنیداری خود را تقویت کنند و از صبر بالایی برخوردار باشند. به گونه‌ای که قبل از اقدام به سخن گفتن، بتوانند به عمق کلام مراجعه کننده پی ببرند. داشتن انعطاف‌پذیری، مهارت تصمیم‌گیری به موقع و قدرت حل مسئله و رفع مشکل انسان‌ها از مهارت‌های دیگری است که کمک بزرگی به یک روانشناس خواهد کرد. برخورداری از مهارت‌هایی مانند قدرت تجزیه و تحلیل، درک بالا، دقت در جزئیات نقش موثری در موفقیت یک روانشناس خواهد داشت.

برای خرید و مشاهده لیست کامل بهترین کتاب های ارشد روانشناسی میتوانید از بخش فروشگاه سایت آوا کتاب دیدن فرمائید. جهت آشنایی بیشتر شما با رشته رواشناسی، در زیر چند مورد از پرطرفدارترین گرایش‌های آن در مقطع کارشناسی را توضیح می‌دهیم.

گرایش های رشته روانشناسی

در گذشته، رشته روانشناسی از رشته‌هایی بوده است که در مقطع کارشناسی نیز گرایش داشته است. در حال حاضر، این رشته در دوره‌ی کارشناسی، گرایشی ندارد و همه‌ی گرایش‌های آن مربوط به کارشناسی ارشد می‌شود. از نمونه گرایش‌های این رشته که در مقطع کارشناسی وجود داشته است و امروزه مربوط به مقطع کارشناسی ارشد می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • روانشناسی عمومی
  • روانشناسی بالینی
  • روانشناسی خانواده
  • سنجش و اندازه‌گیری روانشناسی
  • خانواده درمانی
  • روانشناسی کودکان استثنایی
  • روانشناسی رشد
  • روانشناسی ورزشی
  • روانشناسی جرم‌شناسی
  • روانشناسی اجتماعی
  • و…

برای شناخت بیشتر شما با گرایش‌های این رشته به توضیح مختصر در رابطه با چند مورد از گرایش‌های مهم آن می‌پردازیم.

روانشناسی رشد

این شاخه از روانشناسی به مطالعه روند رشد انسان از تولد تا مرگ می‌پردازد. البته بیشترین تاکید آن بر روی دوران کودکی و نوجوانی است. در واقع روانشناسی رشد به بحث در مورد تغییر و تحولات در طول زندگی فرد می‌پردازد. این رشته یکی از مهم‌ترین گرایش‌های روانشناسی است و در درک و تفهیم آن از رشته‌هایی مانند زیست‌شناسی و جامعه‌شناسی کمک گرفته می‌شود.

روانشناسی بالینی

یکی دیگر از گرایش‌های این رشته، روانشناسی بالینی است که مربوط به حوزه پیش بینی و درمان ناهنجاری‌ها و آشفتگی‌های روان‌شناختی فردی و اجتماعی افراد می‌شود. در واقع این شاخه از روانشناسی ابعاد مختلفی دارد که شامل مشاوره، پژوهش، درمان و تشخیص بیماری‌ها می‌شود.

روانشناسی کودکان استثنایی

همان‌طور که از اسم آن مشخص است، این شاخه از روانشناسی به مطالعه‌ در مورد امور مربوط به کودکان استثنایی می‌پردازد. این کودکان می‌توانند کودکان عقب‌مانده، باهوش، کم بینا، نابینا و کودکان دارای ناتوانی‌های ذهنی، جسمی و حرکتی باشند.

وظایف روانشناس

روانشناسان با توجه به نوع گرایش و تخصصی که دارند در سازمان‌های مختلفی مشغول به کار می‌شوند، در نتیجه وظایف مختلفی نیز بر گردن آن‌ها خواهد بود. به عنوان مثال یک روانشناس مشاوره وظیفه دارد به امور مربوط به مراجعه‌کنندگان رسیدگی کند و در زمان استرس و آشفتگی آن‌ها، از عهده‌ی حل کردن مسائل برآيد.

از وظایف روانشناس بالینی نیز می‌توان به درمان مشکلات افسردگی و اضطراب بیماران روانی اشاره کرد. روانشناس ورزشی نیز وظیفه مدیریت روحی تیم ورزشی و روحیه دادن به افراد تیم، در جهت بهتر شدن عملکرد مربی را بر عهده دارد. یک روانشناس جرم‌شناسی نیز وظیفه دارد با بهره‌گیری از مسائل آموزشی روانشناسی، بتواند نسبت به تشخیص جرم و بهبود مجرمان عمل کند.

بازار کار و درآمد رشته روانشناسی

امروزه با توجه به شرایط زندگی افراد، حوزه‌ی روانشناسی اهمیت زیادی پیدا کرده است. بر این اساس، بسیاری از مردم برای حل مشکلات فردی و اجتماعی خود به روانشناسان مراجعه می‌کنند. برای رشته روانشناسی با توجه به نوع گرایش، فرصت‌های شغلی بسیاری وجود دارد.

امکان استخدام فارغ‌التحصیلان این رشته در سازمان‌های دولتی مانند نیروی انتظامی، شهرداری، بهزیستی، زندان‌ها، مهدکودک، آموزش‌وپرورش و … وجود دارد. فارغ‌التحصیلان روانشناسی همچنین می‌توانند با افزایش مهارت‌های خود و کسب تجربه، در صورت گرفتن مجوز از بهزیستی، نسبت به تاسیس مهدکودک و خانه سالمندان اقدام کنند.

میزان درآمد این رشته نیز با توجه به محل کار، خصوصی یا دولتی بودن مرکز، میزان تجربه، سطح تحصیلات فرد می‌تواند متفاوت باشد. از آن‌جایی که این رشته، یکی از رشته‌های کاربردی است، هرچقدر فرد بتواند میزان تجربه و مهارت‌های خود را در این رشته افزایش دهد، امکان استخدام او در مراکز پردرآمد بیشتر خواهد بود.

برای رشته روانشناسی متناسب با گرایش‌هایی که دارد فرصت‌های شغلی زیادی وجود دارد. در این راه مطالعه بهترین کتاب های استخدامی روانشناسی مزیت قابل توجهی محسوب می شود.

توصیه کارشناسان ما این می باشد که پیگیر آخرین اخبار استخدام روانشناسی از سایت ایران استخدام باشید تا با فرصت ها و شرایط استخدام آشنا شوید و همچنین برای خرید کتاب استخدامی روانشناسی جدید می توانید از فروشگاه آنلاین آوا کتاب بهره مند شوید.

جمع بندی

رشته روانشناسی یکی از رشته‌های پرطرفدار گروه آزمایشی علوم انسانی است. البته از طرفی این رشته را جز رشته‌های شناور به شمار می‌آورند و امکان انتخاب آن از رشته‌های علوم تجربی و ریاضی و فیزیک نیز وجود دارد. رشته روانشناسی به بحث در مورد ذهن و روان انسان می‌پردازد.

با توجه به ماهیتی که این رشته دارد، می‌توان گفت در بسیاری از امور به انسان یاری می‌رساند. روانشناسی در شاخه‌های مختلف بالینی، اجتماعی، سلامت، جرم‌شناسی و… ارائه می‌شود و داوطلبان می‌توانند با توجه به علاقه خود، به ادامه تحصیل در این رشته‌ها بپردازند. این روزها رشته روانشناسی از بازار کار خوبی برخوردار است و امکان استخدام فارغ‌التحصیلان این رشته در بسیاری از ارگان‌ها و سازمان‌های خصوصی و دولتی وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا