فهرست
معرفی رشته حقوق
حقوق یکی از رشتههای پرطرفدار در گروه آزمایشی علوم انسانی است که قبول شدن در آن، نیازمند رتبهی بالایی است. این رشته از گرایشهای مختلفی تشکیل شده است که با توجه به نوع گرایش همهی جوانب روابط زندگی انسان را در برمیگیرد.
رشته حقوق دارای جایگاه اجتماعی مناسبی در جامعه است و داوطلبان زیادی تمایل دارند که در این رشته تحصیل کنند. به طور کلی میتوان گفت مباحث این رشته مربوط به بررسی قواعد بین روابط انسان و جامعه میشود. بر این اساس برای افرادی که به مباحث حقوقی علاقهمند هستند، رشتهی مناسبی است. فارغالتحصیلان این رشته بعد از شاغل شدن، در صورت کسب موفقیتهای فراوان، میزان حقوق و دستمزد بالایی دارند.
در این مطلب قصد داریم به معرفی رشته حقوق و بازار کار آن بپردازیم. جهت آشنایی بیشتر با این رشته ، مهارتهای موردنیاز، بازار کار و درآمد آن پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا پایان مطالعه کنید.
آشنایی با رشته حقوق
به طور کلی، رشته حقوق به دو نوع حقوق عمومی و خصوصی تقسیم میشود. مباحث حقوق عمومی به قوانین و مقررات بین روابط مردم و دولت میپردازد. در حقوق خصوصی نیز روابط خصوصی مردم بررسی میشود. شاخهی دیگری از رشته حقوق وجود دارد که در حوزهی روابط بینالملل بررسی میشود. این شاخه نیز از دو بخش حقوق بینالملل عمومی و خصوصی تشکیل شده است که بخش عمومی آن مربوط به روابط بین دولتها و سازمانهای بینالمللی میشود.
این رشته از اهمیت بالایی برخوردار است بنابراین افرادی که در این شاخه تحصیل میکنند باید از قدرت استدلال، خلاقیت، جسارت، فن بیان بالا برخوردار باشند. در واقع برخورداری از این مهارتها باعث میشود فرد بتواند در شرایط مناسب، منطقیترین سخن را با اعتماد به نفس بالا بیان کند.
از دانشگاههای برتر برای تحصیل در این رشته، میتوان به دانشگاه شهید بهشتی اشاره کرد. این دانشگاه با توجه به تیم اساتید مجرب و سابقه حقوقی بالا، در بین دانشگاههای دیگر، در سطح بالاتری قرار دارد. دانشجویان این رشته بعد از فارغالتحصیلی به عنوان وکیل، باید توانایی تفسیر قوانین و مقررات را داشته باشند تا بتوانند به درستی در زمینه حقوق به تحقیق و پژوهش بپردازند. البته فارغالتحصیلان رشته حقوق برای شاغل شدن به عنوان وکیل، بعداز گذراندن دوره کارشناسی خود، باید در آزمون وکالت شرکت کنند.
یک وکیل همچنین باید نسبت به تنظیم انواع وصیتنامه، اعمال قرارداد و دادخواست مهارت کافی کسب کرده باشد. وکیلان همچنین در سطح بالاتر میتوانند بر کار مشاوران و دبیران حقوقی نظارت کنند.
دروس مهم و گرایش های رشته حقوق
به طور کلی دانشجویانی که در رشته حقوق درس میخوانند، موظف هستند در دورهی کارشناسی، ۱۳۵ واحد درسی را بگذرانند. مدت زمان تحصیل در مقطع کارشناسی ۴ سال است که شامل ۸ ترم تحصیلی میشود. از بین ۱۳۵ واحد گذرانده شده، ۲۰ واحد مربوط به دروس عمومی، ۱۵ واحد دروس پایه، ۹۴ واحد دروس تخصصی و ۶ واحد دروس اختیاری میشود.
از مهمترین دروس پایه در این رشته میتوان به مقدمه علم حقوق، مبانی علم اقتصاد، حقوق اساسی ۱، حقوق مدنی ۱، مالیه عمومی و مبانی جامعه شناسی اشاره کرد. نمونهای از دروس تخصصی نیز شامل حقوق اساسی ۲، حقوق بینالملل عمومی ۱ و ۲، حقوق اداری ۱ و ۲، حقوق تجارت ۱- اشخاص، حقوق تجارت ۲- شرکتها، حقوق سازمانهای بینالمللی و… میشوند.
برای خرید و مشاهده لیست کامل بهترین کتاب های ارشد حقوق میتوانید از بخش فروشگاه سایت آوا کتاب دیدن فرمائید. جهت آشنایی بیشتر شما با رشته حقوق، در زیر چند مورد از پرطرفدارترین گرایشهای آن در مقطع کارشناسی را توضیح میدهیم.
گرایش های رشته حقوق
رشته حقوق در مقطع کارشناسی گرایشی ندارد و دانشجویان میتوانند بعد از پایان یافتن دوره کارشناسی، در مقطع ارشد و دکترا نسبت به انتخاب گرایشهای موردعلاقه خود اقدام کنند. از بهترین گرایشهای رشته حقوق در مقطع کارشناسی ارشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- حقوق بشر
- حقوق اقتصادی
- حقوق کیفری اطفال
- حقوق عمومی
- حقوق مالکیت
- حقوق تجارت اقتصادی بینالملل
- حقوق جزا
- …
از گرایشهای مقطع دکترا نیز میتوان به حقوق نفت وگاز، حقوق جزا و فقه، حقوق جرمشناسی و جزا، حقوق خصوصی اشاره کرد.
مهارت های لازم جهت ورود به رشته حقوق
با توجه به اینکه رشته حقوق جز زیرگروه یک رشته علوم انسانی به شمار میآید، داوطلبان برای قبولی در این رشته باید در دروسی مانند زبان و ادبیات فارسی، عربی، فلسفه و منطق به اندازه کافی قوی باشند. ضرایب این دروس برای قبولی در رشتههای زیرگروه یک بسیار مؤثر هستند. یکی از مهمترین مهارتهای موردنیاز برای ورود به رشته حقوق، داشتن روحیهی مسئولیتپذیری است. در واقع شغل وکالت، یک شغل فردی است و نیاز به مشارکت ندارد. بنابراین یک حقوق دان برای انجام اموری که بر عهده دارد، باید دارای حس مسئولیتپذیری باشد.
مهارت موردنیاز دیگر، برخورداری از فن بیان بالا و حافظه خوب است. با توجه به اینکه یک وکیل، متناسب با شغلش با افراد زیادی رابطه دارد، باید بتواند از طریق استدلال درست مسائل، با دیگران ارتباط برقرار کند. داشتن حس صداقت و امانتداری نسبت به موکل خود، یکی دیگر از مهارتهایی است که نیاز است، یک وکیل از آن برخوردار باشد.
قوی بودن در دروسی مانند زبان و ادبیات فارسی نیز از مهارتهایی است که باعث میشود، فرد با به کار بردن الفاظ درست و مناسب، طرف مقابل را تحت تاثیر قرار دهد.
وظایف فارغالتحصیلان رشته حقوق
همانطور که در بالا گفته شد، فارغالتحصیلان این رشته میتوانند بعد از گذراندن دوره کارشناسی، جهت گرفتن پروانه وکالت، در آزمون جامع آن شرکت کنند. در این صورت با پذیرفته شدن این افراد به عنوان وکیل، وظایفی برای آنها تعریف شده است که موظفند در طی دورهی اشتغال، به انجام آنها بپردازند. نمونهای از وظایف یک حقوقدان به صورت زیر است.
- دادن مشاورههای حقوقی مختلف به مراجعهکنندگان
- تهیه و تنظیم انواع قراردادها و نامهها جهت درج در پرونده حقوقی و پیشبرد آن
- تلاش جهت جمعآوری و حفظ مستندات مربوط به پرونده
- انجام کامل وظایف مربوط به وکالت
- در نظر گرفتن صلاح و مصلحت موکل
بازار کار و درآمد رشته حقوق
بازار کار رشته حقوق، تا حد زیادی به مهارت و تجربه خود فرد بستگی دارد. در واقع اگر فارغالتحصیل رشته حقوق، بعداز گرفتن پروانه وکالت، توانسته باشد در پروندههای کاری خود، چندین دعاوی موفق کسب کرده باشد، امکان فرصتهای شغلی بهتر و بیشتر برایش فراهم میشود. البته یکی از راههای به دست آوردن موقعیتهای شغلی بهتر برای این رشته، ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر است. با توجه به اینکه در مقطع کارشناسی، تنها مطالب ابتدایی حقوق خوانده میشود، ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، تاثیر عمدهای بر موفقیت فرد خواهد داشت.
امکان استخدام فارغالتحصیلان این رشته به عنوان مشاور حقوقی در سازمانهای خصوصی و ارگانهای دولتی مختلف مانند دانشگاهها، بانکها، بخشداری، شهرداری، اداره ثبت اسناد و وزارتخانههای مختلف وجود دارد. در واقع هرکدام از واحدهای دارای شخصیت حقوقی، نیاز به افرادی به عنوان مشاوران حقوقی دارند.
فارغالتحصیلان همچنین میتوانند با کسب تجارب بیشتر و بالا بردن سطح تحصیلات خود، نسبت به تاسیس دفاتر ثبت اسناد و املاک، ازدواج و طلاق و دفتر وکالت خصوصی اقدام کنند. البته تاسیس دفتر وکالت نیازمند گذراندن ۲ سال کارآموزی بعد از قبول شدن در آزمون ورودی وکلا است. افرادی که موفق به کسب مدرک دکترا در این رشته شوند، میتوانند در دانشگاههای مختلف به عنوان استاد، مشغول به تدریس شوند.
سطح درآمد و میزان دریافتی حقوق وکلا، متغیر است و به عوامل مختلفی مانند شرایط کار و نوع پروندهای که روی آن کار میکند، بستگی دارد.
فرصت های شغلی رشته حقوق
همانطور که گفته شد، فراهم آمدن فرصتهای شغلی مختلف، تا حد زیادی به میزان مهارت فرد، تبحر و تجربه او بستگی دارد. از فرصتهای شغلی این رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قضاوت
- استخدام به عنوان بازپرس و دادیار
- رسیدگی به امور مربوط به ورشکستگی و توانایی سرپرستی محجورین فنی و حقوقی
- مشاوران حقوقی
- استخدام در ادرات ثبت اسناد و املاک
- مشغول بودن به کار سردفتردار و دفتردار
- تهیه و تنظیم قراردادهای تجاری و بازرگانی مختلف
- بر عهده گرفتن شغل وکالت در دعاوی خصوصی و دولتی
برای رشته حقوق متناسب با گرایشهایی که دارد فرصتهای شغلی زیادی وجود دارد. در این راه مطالعه بهترین کتاب های استخدامی حقوق مزیت قابل توجهی محسوب می شود.
توصیه کارشناسان ما این می باشد که پیگیر آخرین اخبار استخدام کارشناس حقوق از سایت ایران استخدام باشید تا با فرصت ها و شرایط استخدام آشنا شوید و همچنین برای خرید کتاب استخدامی حقوق جدید می توانید از فروشگاه آنلاین آوا کتاب بهره مند شوید.
جمع بندی
رشته حقوق یکی از بهترین و پرطرفدارترین رشتههای گروه آزمایشی علوم انسانی است. قبول شدن در این رشته نیازمند تلاش و پشتکار زیاد است. افرادی که قصد دارند در این رشته تحصیل کنند باید بتوانند در دروسی مانند ریاضی، عربی، ادبیات فارسی و فلسفه پایه خود را قوی کنند.
موفقیت در این رشته نیازمند کسب مهارتهایی مانند فن بیان بالا، قدرت استدلال و برخورداری از حس مسئولیتپذیری است. بازار کار رشته حقوق به میزان مهارت و تجربه فرد بستگی دارد. بنابراین اگر قصد دارید بعداز پایان یافتن تحصیلات در موقعیتهای شغلی مناسبی استخدام شوید، باید تلاش کنید. در واقع اولین قدم بعد از گرفتن پرونده وکالت، به دست آوردن چندین دعاوی موفق است. این بار هم در این مقاله به معرفی رشته حقوق پرداختیم. امیدواریم برای شما مفید واقع شده باشد.