معرفی رشته اقتصاد و بررسی بازار کار آن

معرفی رشته اقتصاد

رشته اقتصاد از جمله رشته‌های پرطرفدار در ایران است. با توجه به این‌ که‌ این رشته تأثیر فوق‌العاده‌ای در سرنوشت اقتصادی یک کشور دارد، نسبت به رشته‌های دیگر از بازار کار بهتری برخوردار است.

رشته اقتصاد یکی از زیرمجموعه‌های رشته علوم انسانی است، با این وجود امکان انتخاب آن از طریق سه گروه آزمایشی ریاضی، علوم تجربی و انسانی برای دانشگاه وجود دارد. هدف از این رشته بررسی اصول، مبانی و راهکارهای لازم جهت حل مسائل اقتصادی و نیازهای انسانی یک کشور است. در واقع در این رشته با استفاده از آموزش‌هایی که داده می‌شود فارغ‌التحصیلان می‌توانند با توجه به محدودیت‌ها و منابع موجود با ارائه راه‌حل‌های اصولی، اقدام به رفع مشکل کنند. برای آشنایی بیشتر با رشته اقتصاد، بازار کار و مهارت‌های لازم جهت انتخاب آن، در ادامه همراه ما باشید.

آشنایی با رشته اقتصاد

به طور کلی هدف از رشته اقتصاد تربیت متخصصانی است که بتوانند با بهره‌گیری از اصول و مبانی موجود در نظام اقتصادی یک کشور، راه‌حل‌های منطقی و اقتصادی مناسبی ارائه دهند. در واقع یک اقتصاددان بعد از فارغ‌التحصیلی باید بتواند در حوزه‌های مختلف اقتصادی مانند سازمان‌ها و مؤسسات دولتی و خصوصی اقدام به فعالیت‌های مفید اقتصادی کند.

در رشته اقتصاد که جز زیرگروه ۳ رشته علوم انسانی به شمار می‌آید، ضریب دروس ریاضیات و اقتصاد از اهمیت بالایی برخوردار است. برای قبولی در این رشته، ریاضی با ضریب ۴، اقتصاد ۳، ادبیات اختصاصی ۲، علوم اجتماعی ۲ و بقیه دروس با ضریب ۱، به ترتیب الویت مؤثر هستند. می‌توان گفت تحصیل در این رشته برای افرادی مناسب است که به دروسی مانند ریاضی، آمار و تحلیل نظریه‌های اقتصادی علاقه‌مند باشند. دانشجویان رشته اقتصاد موظف هستند ۱۳۵ واحد درسی را در طی دوره‌ای ۴ساله (۸ترم) با موفقیت به پایان برسانند.

از دروس مشترک در همه‌ی گرایش‌های رشته اقتصاد می‌توان به ریاضیات، آمار، اصول سازمانی و مدیریت، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، پول و بانکداری، اقتصاد ایران و غیره اشاره کرد.

مهارت های موردنیاز برای رشته اقتصاد

عموماً افرادی که به امور اقتصادی، پول و بانکی علاقه‌مند هستند، برای رشته‌هایی مانند اقتصاد مناسب هستند. یک دانشجوی رشته اقتصاد باید دارای حس کنجکاوی بیشتری نسبت به دیگران باشد. در واقع باید همیشه نسبت به تحقیقات پژوهشی و به دست آوردن راه‌حل‌های مسائل مختلف، قدرت تجزیه و تحلیل داشته باشد.

اقتصاددانان دارای وظایفی مانند تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی، قدرت تصمیم‌گیری در مورد حل این مسائل، تحقیق، پردازش، جمع‌آوری، بررسی اطلاعات اقتصادی و در نهایت انجام مشاوره‌های اقتصادی هستند. در نتیجه برای افرادی که به تحصیل در رشته اقتصاد مشغول هستند، برخورداری از مهارت‌هایی مانند قدرت ذهنی بالا، تسلط بر دروسی مانند ریاضی و آمار، قدرت ایده‌پردازی، خلاقیت بالا و تسلط بر آمار و ارقام کمک بزرگی به آن‌ها خواهد کرد.

برای خرید و مشاهده لیست کامل بهترین کتاب های ارشد اقتصاد میتوانید از بخش فروشگاه سایت آوا کتاب دیدن فرمائید. جهت آشنایی بیشتر شما با رشته اقتصاد، در زیر چند مورد از پرطرفدارترین گرایش‌های آن در مقطع کارشناسی را توضیح می‌دهیم.

گرایش های رشته اقتصاد

رشته اقتصاد نسبت به برخی از رشته‌های دیگر، تنوع بیشتری در گرایش‌های مقطع کارشناسی دارد. در حالت کلی این رشته در دوره کارشناسی دارای ۶ گرایش است. این گرایش‌ها شامل اقتصاد حمل‌ونقل، نظری، بازرگانی، صنعتی، بانکداری و کشاورزی می‌شود. همان‌طور که گفته شد از هر سه گروه آزمایشی نظری امکان انتخاب رشته اقتصاد در گرایش‌های مختلف وجود دارد. فقط قابل ذکر است که داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی از بین گرایش‌های مختلف رشته اقتصاد، گرایش اقتصاد نظری را نمی‌توانند انتخاب کنند.

البته تفاوت بین این گرایش‌ها تنها در ۳۰ واحد درسی است که با توجه به ۹ واحد دروس اختیاری که دانشجو می‌تواند از گرایش‌های دیگر بردارد، چندان تفاوتی قابل ملاحظه‌ای بین گرایش‌های این رشته احساس نمی‌شود.

جهت آشنایی بیشتر شما با گرایش‌های این رشته در زیر به طور مختصر به توضیح هرکدام می‌پردازیم.

  • اقتصاد کشاورزی

یک دانشجوی رشته اقتصاد گرایش کشاورزی، باید در طول تحصیل علاوه بر شناخت اصول و قواعد علم اقتصاد، نسبت به مسائل مربوط به کشاورزی مانند تولیدات و بازار محصولات آن آشنایی داشته باشد. از آن‌جایی که مسائل مربوط به تولیدات کشاورزی به عوامل مختلفی مانند آب‌وهوا و کیفیت خاک کشاورزی بستگی دارد. بر این اساس یک اقتصاددان با گرایش کشاورزی باید از تخصص و مهارت کافی در این حوزه برخوردار باشد. در این شرایط می‌تواند به بررسی مسائل و حل مشکلات موجود بپردازد.

از دروس مهم این گرایش می‌توان به اقتصاد منابع، اقتصاد کشاورزی، توسعه و سیاست کشاورزی، بازاریابی محصولات کشاورزی و غیره اشاره کرد.

  • اقتصاد حمل و نقل

رشته اقتصاد گرایش حمل‌ونقل نیز مربوط به شناخت مفاهیمی مانند روش حمل‌ونقل از قبیل سنتی و مدرن، ارزیابی و بررسی نظریه‌های مربوط به حوزه ارتباطی حمل‌ونقل و … است. بنابراین در این رشته نیز علاوه بر شناخت مسائل اقتصادی، به آشنایی با مسائلی مانند حمل‌ونقل زمینی، دریایی و هوایی و بررسی خطوط لوله‌های نفتی پرداخته می‌شود.

  • اقتصاد پول و بانکداری

در اقتصاد بانکداری نیز به مسائلی مانند نوع عملکرد بانک‌ها در داخل و خارج کشور، کلیه اسناد اعتباری مربوط به سیاست‌های پولی و مالی، بررسی صورتحساب‌های مالی و تجزیه و تحلیل آن‌ها پرداخته می‌شود.
دروسی مانند عملیات بانکی داخلی و خارجی، بانکداری اسلامی، حسابداری شرکت‌ها، سیاست‌های پولی و مالی، نمونه‌ای از دروس تخصصی رشته اقتصاد بانکداری هستند.

  • اقتصاد بازرگانی

در گرایش اقتصاد بازرگانی نیز مباحثی مربوط به جنبه‌های مختلف تحلیلی و توصیفی مدیریت تولید، اصول و قواعد مربوط به مالیات در ایران، مدیریت بازاریابی و… به دانشجویان آموزش داده می‌شود.
دانشجویان اقتصاد بازرگانی همچنین به دلیل شناخت اصول حسابرسی، می‌توانند با بهره‌گیری از روش و متدهای کمی، نسبت به تعیین خط مشی مناسب برای مدیر یک مؤسسه موفق عمل کنند. اقتصاد مریریت، مدیریت تولید، مدیریت مالی، اصول بیمه نمونه‌ای از دروس تخصصی اقتصاد بازرگانی است.

  • اقتصاد نظری

مباحثی که در اقتصاد نظری آموزش داده می‌شود، بیشتر جنبه تئوری دارد. در واقع پایه اصلی روش‌های تئوری اقتصاد مانند اقتصاد ریاضی یا اقتصادسنجی در حوزه اقتصاد نظری جای داده می‌شود. بر این اساس می‌توان گفت یک فارغ‌التحصیل رشته اقتصاد نظری چندان اطلاعی در مورد تجارت و اصول مربوط به آن ندارد. این رشته بیشتر از نظر ذهنی و تئوری به بررسی اقتصاد می‌پردازد. برنامه‌ریزی اقتصادی، اقتصاد سنجی، تاریخ عقاید اقتصادی از دروس تخصصی این رشته هستند.

  • اقتصاد صنعتی

دانشجویان در اقتصاد صنعتی با مسائلی مانند بازار صنعت، امور مربوط به بازرگانی بین‌المللی، شناخت سیاست‌های کاری و رقابتی و همچنین با میزان درآمد و هزینه‌های بین کارفرما و کارگر و مقررات تنظیم کننده بین روابط آن‌ها آشنا می‌شوند.
دروسی مانند اقتصاد صنعتی، حسابداری صنعتی، حقوق کار و روابط صنعتی و پژوهش عملیاتی از دروس تخصصی این رشته هستند.

بازار کار و فرصت های شغلی رشته اقتصاد

بازار کار رشته اقتصاد همانند بسیاری از رشته‌های دیگر، تا حدود زیادی به میزان مهارت‌ها و توانمندی‌های فرد بستگی دارد. بر این اساس بهتر است علاقه‌مندان به تحصیل در این رشته، به تحصیلات خود در مقطع کارشناسی اکتفا نکنند. در واقع می‌توانند با ادامه دادن تحصیلات تکمیلی خود در مقاطع بالاتر، از فرصت‌های شغلی بهتری برخوردار شوند. عموما فارغ‌التحصیلان رشته اقتصاد می‌توانند در سازمان‌های مختلف بین‌المللی، شرکت‌های تحقیقاتی و مؤسساتی که به تحلیل موضوعات مربوط به اقتصاد می‌پردازند، مشغول به کار شوند.

با توجه به نوع گرایش و سمت شغلی، امکان اشتغال فارغ‌التحصیلان این رشته در بانک مرکزی، وزرات صنایع، بخش‌های مالیاتی مؤسسات مختلف و سازمان برنامه و بودجه وجود دارد. اقتصاددانان همچنین با توجه به ذهن باز و تحلیل‌گری که دارند می‌توانند در سازمان‌های مختلف جهت اموری مانند تنظیم مدل‌های اقتصادی و برطرف کردن مشکلات اقتصادی سازمان مربوطه استخدام شوند.

 

میزان درآمد رشته اقتصاد

فارغ‌التحصیلان رشته اقتصاد، با توجه به میزان تجربه، سطح مدرک دانشگاهی و همچنین دید کارشناسانه و تحلیل‌گری که دارند میزان حقوق متفاوتی خواهند داشت. اگر یک اقتصاددان بتواند با بهره‌گیری از مهارت‌های خود در وزارتخانه‌های معتبر مشغول به کار شود، میزان حقوق قابل توجهی کسب خواهد کرد.

اقتصاددانان شاغل در مؤسسات و سازمان‌های مختلف نیز با توجه به سمت و نوع شرکت دستمزدهای مختلفی دریافت خواهند کرد.

برای رشته اقتصاد متناسب با گرایش‌هایی که دارد فرصت‌های شغلی زیادی وجود دارد. در این راه مطالعه بهترین کتاب های استخدامی اقتصاد مزیت قابل توجهی محسوب می شود.

توصیه کارشناسان ما این می باشد که پیگیر آخرین اخبار استخدام کارشناس اقتصاد از سایت ایران استخدام باشید تا با فرصت ها و شرایط استخدام آشنا شوید و همچنین برای خرید کتاب استخدامی اقتصاد جدید می توانید از فروشگاه آنلاین آوا کتاب بهره مند شوید.

جمع بندی

رشته اقتصاد یکی از رشته‌های سخت دانشگاهی به شمار می‌آید که با توجه به شرایط جامعه، از بازار کار نسبتاً خوبی برخوردار است. با وجود متقاضیان زیاد این رشته، هنوز هم بسیاری از جوانان اطلاعات کافی در مورد انتخاب این رشته، شرایط تحصیل و فرصت‌های شغلی آن ندارند.

در این مقاله تصمیم گرفتیم با توجه به درخواست شما کاربران عزیز به معرفی رشته اقتصاد بپردازیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا