فهرست
معرفی رشته مدیریت
مدیریت در اصطلاح نوعی برنامهریزی، رهبری و نظارت بر وظایف اعضای یک سازمان است که با هدف رسیدن به موفقیت در شرکت مربوطه قدم برمیدارد. این رشته اولین بار توسط فردریک وینسلو، به صورت علمی مطرح شده است. در واقع میتوان گفت پایه و اساس موفقیتهای بشر، مدیریت است و هر جامعهای برای رشد و ارتقا کارایی خود باید نگاه ویژهای به سیستم مدیریت داشته باشد.
با توجه به مطالب فوق، این روزها رشته مدیریت یکی از رشتههایی است که در بین دانشآموزان و دانشجویان طرفداران بسیاری دارد. انتخاب این رشته هم مانند رشته حسابداری، از طریق سه رشته نظری علوم انسانی، ریاضی و تجربی امکانپذیر است. از اینرو میتوان گفت جز رشتههایی است که در ایران متقاضی زیادی دارد. رشته مدیریت همچنین از بازار کار خوبی برخوردار است و فارغالتحصیلان در این رشته با توجه به نوع گرایش میتوانند در انواع شرکتها و سازمانهای خصوصی و دولتی مشغول به کار شوند.
با توجه به اهمیت این رشته در جامعه، در این مقاله تصمیم گرفتیم به معرفی رشته مدیریت، گرایشها، بازار کار و مسئولیتهای مربوط به آن بپردازیم. اگر هنوز هم در انتخاب رشته مدیریت تردید دارید، پیشنهاد میکنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.
رشته مدیریت
مدیریت یکی از رشتههای پرطرفدار است که این روزها موردتوجه بسیاری از جوانان قرار گرفته است. این رشته به دلیل گرایشهای متنوعی که دارد، از بازار کار نسبتا خوبی نیز برخوردار است. رشته مدیریت همچنين در سراسر جهان رشد چشمگیری داشته است و بسیاری از سازمانها و شرکتهای مدرن، جهت رونق بخشیدن به کسبوکار خود نیازمند استخدام مدیران با انگیزه و کاردان هستند.
ماهیت پویای رشته مدیریت باعث شده است برداشتهای متفاوتی از این رشته شود. در واقع برخی معتقدند مدیریت، یک هنر است و برخی دیگر آنرا علم میدانند. در هرصورت با وجود این دیدگاهها، مدیریت جایگاه ویژهای در جامعهی امروز دارد.
مهارت های موردنیاز جهت ورود به رشته مدیریت
دانشجوی رشته مدیریت با توجه به نوع عملکردی که در آینده خواهد داشت، باید از مهارتهای مدیریتی بالایی برخوردار باشد تا بتواند محیطی را که در آن مشغول است، تبدیل به یک محیط حرفهای کند.
به عنوان مثال دانشجویان این رشته باید از روحیهای خلاق، فن بیان قوی، قدرت تصمیم گیری درست و به موقع و تجزیه و تحلیل بالا برخوردار باشند. البته رشته مدیریت با توجه به گرایشهای مختلفی که دارد، مهارتها و علایق هر گرایش ممکن است متفاوت با گرایش دیگر باشد. بر اساس این مطلب، دانشجوی رشته مدیریت که در گرایشهای بازرگانی و صنعتی مشغول به تحصیل است، باید تا حدودی با مسائل مربوط به امور تجاری و اقتصادی آشنا باشد. تسلط بر دروسی مانند ریاضی، آمار، زبان انگلیسی و ادبیات فارسی نیز کمک بزرگی به فرد میکند. از طرفی برای یک دانشجوی مدیریت جهانگردی نیز، علاقه به تاریخ و فرهنگ ملت خود و برخورداری از روابط اجتماعی بالا، در موفقیت و عملکرد درست فرد بسیار مؤثر است.
در زیر چند نمونه از مهارتهای موردنياز جهت ورود به رشته مدیریت را با ذکر دلایل بیان میکنیم.
● برخورداری از مهارت ارتباطی و خدمات رسانی به مشتری: یک فرد در سمت مدیریتی خود باید بتواند به درستی با همکاران خود ارتباط برقرار کند.
● دارای مهارتهای رهبری: فارغالتحصیلان رشته مدیریت، عموما در راس و بخش مدیریتی یک صنعت مشغول به کار میشوند بنابراین باید از روحیهی رهبری و ارزیابی کافی برخوردار باشند.
● مهارتهای تحلیلی: فردی که به عنوان مدیر مشغول به کار میشود ممکن است در مقطعی، وظیفهی بر عهده گرفتن نگهداری دادهها و تحلیل اطلاعات را داشته باشد. ازاینرو باید بتواند نسبت به ارزیابی اهداف برای مراحل بعدی پروژه اقدام کند.
گرایش های رشته مدیریت
رشته مدیریت، برخلاف بسیاری از رشتههای دانشگاهی، در مقطع کارشناسی، گرایشهای متنوعی دارد. برخی از این گرایشها همچنين در مقطع کارشناسی ارشد، خود به شاخههای بیشتری تقسیم میشوند. به عنوان مثال رشته مدیریت گرایش بازرگانی در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای مختلفی مانند بیمه، بازاریابی، بازاریابی بینالملل و… است. گرایشهای رشته مدیریت در مقطع کارشناسی به صورت زیر هستند.
● مدیریت بازرگانی
● مدیریت مالی
● مدیریت صنعتی
● مدیریت دولتی
● مدیریت بیمه
● مدیریت کارآفرینی
● مدیریت منابع انسانی
● مدیریت امور گمرکی
● مدیریت جهانگردی
● مدیریت کسبوکارهای کوچک
برای خرید و مشاهده لیست کامل بهترین کتاب های ارشد مدیریت میتوانید از بخش فروشگاه سایت آوا کتاب دیدن فرمائید. جهت آشنایی بیشتر شما با رشته مدیریت، در زیر سه مورد از پرطرفدارترین گرایشهای آن در مقطع کارشناسی را توضیح میدهیم.
گرایش مدیریت بازرگانی
مدیریت بازرگانی یکی از رشتههایی است که با مسائل مربوط به تجارت و تعاملات تجاری در ارتباط است. در واقع بسیاری از شرکتها و سازمانهای تجاری برای اینکه بتوانند روابط سودمندی با مشتریان خود برقرار کنند، نیاز به استخدام یک فرد با تحصیلات مدیریت بازرگانی دارند. میتوان گفت این فرد نقش مهمی در شکلگیری ایجاد روابط اولیه بین مشتری و شرکت دارد. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در شرکتهای اقتصادی و بازرگانی بزرگ که نیاز به مدیر دارند استخدام شوند.
رشته مدیریت گرایش بازرگانی دارای یک سری دروس مشترک با گرایشهای دیگر است. از دروس تخصصی آن نیز میتوان به حسابرسی، مدیریت تولید، حقوق بازرگانی، مدیریت مالی، روانشناسی کار، بازرگانی بینالمللی، بازاریابی و مدیریت بازار و… اشاره کرد.
گرایش مدیریت دولتی
دانشجویان رشته مدیریت گرایش دولتی، پس از پایان یافتن تحصیلات خود، تبدیل به مدیران لایق و کاردانی میشوند. این افراد در سازمانها و شرکتهای مختلف جهت بر عهده گرفتن سمت مدیریت در بخشهای مختلف استخدام میشوند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در موسسات مختلف دولتی، عمومی و خدماتی مشغول به کار شوند. از این رو انتظار میرود پس از فارغالتحصیلی بتوانند وظایف زیر را به درستی انجام دهند.
● توانایی برنامهریزی و اجرای درست آن
● سازماندهی سیستم شرکت و تقسیم درست وظایف بین کارکنان
● تسلط بر امور استخدامی
● توانایی هدایت و رهبری سازمان
● کنترل همهی جوانب شرکت
علاوه بر دروس مشترک این رشته با گرایشهای دیگر، از دروس تخصصی آن میتوان به جامعهشناسی سازمانها، توسعه اقتصادی و برنامهریزی، مدیریت تحول سازمانی، مدیریت توسعه و… اشاره کرد.
گرایش مدیریت مالی
رشته مدیریت گرایش مالی یکی از بهترین گرایشهای این رشته است که از بازار کار و آینده شغلی خوبی برخوردار است. علاقهمندان به این رشته میتوانند تا مقطع دکترا در این گرایش ادامه تحصیل دهند. میتوان گفت دانشجویان این گرایش طی دورهی تحصیل با مباحثی مانند تئوری مدیریت مالی در حوزههای مختلف بورس، اوراق بهادار، سرمایهگذاری و بانکداری و… آشنا میشوند. به گونهای که بعد از پایان تحصیل میتوانند در این حوزهها مشغول به کار شوند تا بتوانند در جهت کسب سرمایه و ثروت سازمان موفق عمل کنند.
دروس تخصصی رشته مدیریت مالی عبارت است از: تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، مدیریت سرمایهگذاری پیشرفته، اقتصادسنجی مالی، مدلسازی مالی و…
بازار کار و موقعیت شغلی رشته مدیریت
رشته مدیریت از آن دسته رشتههایی است که یادگیری بخشی از مهارتها، نیازمند گذراندن دوره و کسب تجربه پس از پایان یافتن تحصیل است. با توجه به این مطلب، فارغالتحصیلان این رشته نباید انتظار داشته باشند که بلافاصله بعد از فارغالتحصیلی به عنوان مدیر در یک شرکت استخدام شوند. همانطور که گفته شد این رشته بازار کار خوبی دارد اما فرد بعداز پایان یافتن تحصیل باید به عنوان کارشناس در سازمانهای مختلف به دنبال کسب تجربه و افزایش دانش خود باشد.
برای رشته مدیریت متناسب با گرایشهایی که دارد فرصتهای شغلی زیادی وجود دارد به عنوان مثال فارغالتحصیلان رشته مدیریت جهانگردی میتوانند در انواع دفاتر خدماتی مسافربری به عنوان مدیر فنی تور یا در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور استخدام شوند. در این راه مطالعه بهترین کتاب های استخدامی مدیریت مزیت قابل توجهی محسوب می شود. امکان استخدام دانشجویان مدیریت بیمه نیز بعد از پایان یافتن تحصیل در شرکتهای مختلف بیمه دولتی و شرکتهای بازرگانی حملونقل مربوط به تجارت بینالمللی وجود دارد.
توصیه کارشناسان ما این می باشد که پیگیر آخرین اخبار استخدام رشته مدیریت از سایت ایران استخدام باشید تا با فرصت ها و شرایط استخدام آشنا شوید و همچنین برای خرید کتاب استخدامی مدیریت جدید می توانید از فروشگاه آنلاین آوا کتاب بهره مند شوید.
سخن نهایی درباره رشته مدیریت
رشته مدیریت یکی از بهترین رشتههایی است که یک فرد با توجه به علاقهمندی خود میتواند آنرا انتخاب کند. این رشته از بازار کار خوبی برخوردار است و در همهی جهان شناخته شده است. بر این اساس دارای آیندهی شغلی خوبی در همهی نقاط جهان است.
همانطور که گفته شد رشته مدیریت از جمله رشتههایی است که علاوه بر گذراندن تئوریهای مدیریتی، نیاز است که فرد نسبت به تقویت مهارتهای فردی خود عمل کند. در این صورت بهتر میتواند از موقعیت شغلی خود استفاده کند.
در این مقاله به معرفی رشته مدیریت، مهارتهای موردنياز و گرایشهای آن پرداختیم. امیدواریم که مورد استفاده شما قرار گرفته باشد.