معرفی رشته مهندسی کامپیوتر و بررسی بازار کار آن

معرفی رشته مهندسی کامپیوتر

رشته کامپیوتر یکی دیگر از رشته‌های کاربردی است که این روزها در کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی رشته مهندسی کامپیوتر، تربیت افراد متخصصی است که بعداز فارغ‌التحصیلی بتوانند به طراحی و ساخت اجزای مختلف کامپیوتر و نرم‌افزارهای آن بپردازند.

 امروزه کامپیوتر یکی از اجزای جدایی ناپذیر در زندگی انسان است که در تحلیل و حل بسیاری از مشکلات به او یاری می‌رساند. رشته مهندسی کامپیوتر یکی از شاخه‌های گروه فنی است و برای شرکت در آن لازم است فرد در رشته ریاضی فیزیک، درس خوانده باشد. البته از طریق هنرستان‌های کاردانش و فنی وحرفه‌ای نیز می‌توان در دبیرستان این رشته را انتخاب کرد. به این صورت که بعد از گذراندن دوره دبیرستان، دانش‌آموزان می‌توانند در مقطع کاردانی و به دنبال آن مقاطع بالاتر ادامه تحصیل دهند. با توجه به اهمیت این رشته و درخواست کاربران عزیز، در این مقاله تصمیم گرفتیم به معرفی رشته مهندسی کامپیوتر و بازار کار آن بپردازیم.

آشنایی با رشته مهندسی کامپیوتر

رشته مهندسی کامپیوتر یکی از شاخه‌های مهندسی است که هدف آن، ساخت برنامه‌ها و قطعات مختلف کامپیوتری است. تحلیل و راه‌اندازی دستگاه‌های سخت‌افزاری، بررسی و شناخت نسبت به مجموعه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، تعمیر و عیب‌یابی نیز نمونه مباحثی هستند که در این رشته آموزش داده می‌شوند.

به طور کلی کامپیوتر از دو بخش نرم‌افزار و سخت‌افزار تشکیل شده است. سخت افزار مربوط به اجزا و لوازم فیزیکی، مانند مدارها و بردهای الکترونیکی سیستم می‌شود. بخش نرم‌افزار نیز قسمت غیرقابل لمس کامپیوتر است و مربوط به برنامه‌هایی است که رایانه از آن‌ها دستور می‌گیرد. در ایران امکان ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر تا مقطع دکترا وجود دارد بنابراین علاقه‌مندان این رشته برای ادامه دادن تحصیلات خود، محدودیتی ندارند.

می‌توان گفت رشته کامپیوتر، یک رشته پویا است که شرط موفقیت در آن، داشتن پشتکار و اراده بالا است. یک مهندس کامپیوتر همچنین باید سعی کند همیشه اطلاعات خود را به روز کند تا پاسخگوی نیاز زمانه باشد. در واقع می‌توان گفت فردی که علاقه‌مند به کارهای رایانه‌ای باشد و از پیشرفت در کار خود خسته نشود می‌تواند در رشته مهندسی کامپیوتر موفق عمل کند. رشته کامپیوتر، یک رشته فنی است که نیازمند مطالعه، تحقیق و پژوهش در مباحث گوناگون است.

با توجه به این‌که در عصر کنونی، رشد و پیشرفت در صنایع گوناگون وابسته کامپیوتر است، توانمندی در این رشته کمک بزرگی به توسعه تکنولوژی در بخش‌های مختلف می‌کند. در حال حاضر این رشته طرفداران بسیاری در بین جوانان دارد و با توجه به نوع گرایش، در مشاغل متنوعی می‌توان مشغول به کار شد.

نمونه‌ای از دروس مشترک رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی به صورت زیر است.

– مبانی کامپیوتر و برنامه‌سازی
– فیزیک
– ریاضی
– ریاضی مهندسی
– آمار و احتمالات مهندسی
– سیستم‌های عامل
– شبکه‌های کامپیوتر
– ساختمان داده‌ها
– مدارهای منطقی
و…

برای خرید و مشاهده لیست کامل بهترین کتاب های ارشد کامپیوتر میتوانید از بخش فروشگاه سایت آوا کتاب دیدن فرمائید. جهت آشنایی بیشتر شما با رشته مهندسی کامپیوتر، در زیر چند مورد از پرطرفدارترین گرایش‌های آن در مقطع کارشناسی را توضیح می‌دهیم.

گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر

رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش سخت‌افزار و نرم‌افزار است که از نظر واحدهای درسی، چندان تفاوتی با یکدیگر ندارند.

گرایش سخت افزار

این رشته مربوط به مباحث پژوهشی و صنعتی در مورد قطعات کامپیوتر مانند برد، مدارها و تجهیزات سیستم‌های کامپیوتری در قطعات مختلف می‌شود. بر این اساس یک مهندس سخت‌افزار به مطالعه و طراحی قطعات سخت‌افزاری و شبکه‌های کامپیوتری می‌پردازد. بنابراین بعداز پایان یافتن تحصیلات خود در مقطع کارشناسی باید بتواند نسبت به طراحی قسمت‌های سخت‌افزاری سیستم مانند پردازشگر مرکزی، پورت ورودی و خروجی و… اقدام کند.

 دروس تخصصی گرایش سخت‌افزار نیز به صورت زیر است.

  • انتقال داده‌ها
  • مدارهای الکتریکی
  • الکترونیک دیجیتال
  • سیستم‌های کنترل خطی
  • سیگنال‌ها و سیستم‌ها
  • طراحی سیستم‌های VLSI
  • کارآموزی

گرایش نرم افزار

رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار نیز در مقطع کارشناسی به مباحثی مربوط به زبان‌های برنامه‌نویسی، طراحی الگوریتم‌های مختلف وسیستم عامل‌ها می‌پردازد.

وظیفه‌ی یک مهندس نرم‌افزار طراحی و ساخت نرم‌افزارهای بزرگ است. نرم‌افزارها نیز به دو گروه نرم‌افزارهای سیستمی و کاربردی تقسیم می‌شوند. نرم‌افزارهای سیستمی مربوط به فعال شدن و راه‌اندازی سیستم‌های کامپیوتری می‌شود مانند سیستم عامل‌ها. از طرفی نرم‌افزارهای کاربردی، برنامه‌هایی هستند که نسبت به نرم‌افزارهای سیستمی عمومیت کمتری دارند و در زمینه‌های متنوعی مانند مهندسی، تجاری، آموزشی و … طراحی می‌شوند.

از دروس تخصصی گرایش نرم‌افزار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مهندسی نرم‌افزار
  • اصول طراحی و ساخت کامپایلرها
  • شبیه‌سازی کامپیوتری
  • پروژه آزمایشگاه سیستم عامل
  • ذخیره و بازیابی اطلاعات
  • تحلیل و طراحی سیستم‌ها
  • پروژه نرم‌افزار
  • کارآموزی
  • و…

رشته مهندسی کامپیوتر علاوه بر دو گرایش فوق، در مقطع کارشناسی ارشد نیز دارای گرایش‌های متنوعی مانند شبکه‌های کامپیوتری، هوش مصنوعی، بیوانفورماتیک، معماری سیستم‌های کامپیوتری و… است. بنابراین علاقه‌مندان می‌توانند بعد از گذراندن دوره کارشناسی در مقاطع بالاتر نیز در رشته‌ای که علاقه دارند ادامه تحصیل دهند.

وظایف مهندس کامپیوتر

یک فارغ التحصیل رشته کامپیوتر، چه به عنوان مهندس سخت‌افزار یا نرم‌افزار مانند هر شغل دیگری وظایفی دارد که ملزم است بعد از اشتغال در شغل موردنظر بتواند آن‌ها را انجام دهد. در واقع در این صورت است که می‌تواند در شغل خود موفق شود و از آن کسب درآمد کند. به عنوان مثال مهندس کامپیوتر باید توانایی طراحی و توسعه لوازم جانبی و سخت‌افزاری کامپیوتر را داشته باشد. یک مهندس کامپیوتر همچنین می‌تواند بر عملکرد تجهیزات یک سیستم نظارت کند و هرگونه تغییر یا اصلاح را متناسب با تنظیمات آن انجام دهد. مهندس کامپیوتر در سیستم‌های فعلی کامپیوتر به روز است و هرگونه ایراد یا اشکال در آن را برطرف می‌کند.

بازار کار و آینده شغلی رشته مهندسی کامپیوتر

امروزه با توجه به ماشینی شدن کارها، رشته مهندسی کامپیوتر از بازار کار خوبی برخوردار است. در واقع پیشرفت جامعه و پیشروی کسب‌وکارهای مختلف به سمت دیجیتالی شدن باعث شده است که در هر شرکت و سازمانی، وجود یک مهندس کامپیوتر مخصوصا مهندس نرم‌افزار، احساس شود.

وجود فرصت‌های شغلی فراوان در این رشته باعث شده است یک مهندس کامپیوتر، با فراگیری مهارت‌های لازم، بتواند حتی در طول تحصیل نیز، در شرکت‌های تجاری مختلف به صورت پاره‌وقت کار کند. بر این اساس می‌توان گفت از نظر آینده شغلی این رشته، به هیچ وجه نگرانی وجود ندارد و با وجود متقاضیان بالای آن هنوز هم برای فارغ‌التحصیلان این رشته در صورت داشتن مهارت‌ها و شرایط مناسب، فرصت شغلی وجود دارد.

میزان درآمد در این شغل نیز به شرایط و محیط شرکت موردنظر، ساعات کاری، میزان تجربه و مهارت‌های فرد بستگی دارد. در واقع فارغ‌التحصیلان این رشته ابتدا می‌توانند در سمت‌های پایین به عنوان کارآموز کسب تجربه کنند. در دوره‌های بعد نیز با استفاده از مهارت‌هایی که کسب کرده است، در شرکت‌های مختلف به عنوان مهندس نرم‌افزار به طراحی و ساخت نرم‌افزارهای مختلف مشغول شود و از این راه درآمدهای بالایی را به دست آورد.

برای رشته مهندسی کامپیوتر متناسب با گرایش‌هایی که دارد فرصت‌های شغلی زیادی وجود دارد. در این راه مطالعه بهترین کتاب های استخدامی کامپیوتر مزیت قابل توجهی محسوب می شود.

توصیه کارشناسان ما این می باشد که پیگیر آخرین اخبار استخدام مهندس کامپیوتر از سایت ایران استخدام باشید تا با فرصت ها و شرایط استخدام آشنا شوید و همچنین برای خرید کتاب استخدامی مهندسی کامپیوتر جدید می توانید از فروشگاه آنلاین آوا کتاب بهره مند شوید.

جمع بندی

مهندسی کامپیوتر یکی از بهترین رشته‌های مهندسی است که مورد توجه بسیاری از جوانان قرار گرفته است. این شغل با توجه به متقاضیان زیادی که دارد، هنوز هم فرصت‌های شغلی بسیاری برای آن فراهم است. شرط موفقیت در این شغل علاوه بر گذراندن دوره‌های تئوری در دانشگاه، داشتن مهارت‌های فردی قوی و طی کردن دوره‌های کارآموزی مرتبط نیز است.

به عنوان مثال علاقه‌مندان به این رشته باید در دروس ریاضی و فیزیک پایه‌ی قوی داشته باشند. داشتن هوش بالا و خلاقیت نیز کمک بزرگی به تحصیل در این رشته می‌کند. ما در این مقاله به معرفی رشته مهندسی کامپیوتر پرداختیم. این رشته با وجود سختی‌هایی که دارد اما در صورت داشتن علاقه، از جمله رشته‌هایی که می‌توان با پیشرفت در آن به مدارج بالایی دست پیدا کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا